SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

BAHAN-BAHAN:
1 kg udang
2 cawan cili kering kisar
8 ulas bawang merah (tumbuk)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 sudu besar belacan
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan santan
2 sudu besar gula
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

1. Gaulkan cili bersama bawang putih, bawang merah, sedikit air asam dan belacan. Biarkan

SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah (hiris) hingga naik bau. Kemudian masukkan campuran cili dan bawang yang digaul tadi. Masak sehingga garing.

SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

3. Masukkan air asam jawa, belacan, garam dan gula secukup rasa dan kacau.

SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

4. Akhir sekali masukkan udang dan santan.

SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR

5. Bila sudah berminyak dan pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan.

0 Response to "SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR"

Posting Komentar