SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR
BAHAN-BAHAN:
1 kg udang
2 cawan cili kering kisar
8 ulas bawang merah (tumbuk)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 sudu besar belacan
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan santan
2 sudu besar gula
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan cili bersama bawang putih, bawang merah, sedikit air asam dan belacan. Biarkan
2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah (hiris) hingga naik bau. Kemudian masukkan campuran cili dan bawang yang digaul tadi. Masak sehingga garing.
3. Masukkan air asam jawa, belacan, garam dan gula secukup rasa dan kacau.
4. Akhir sekali masukkan udang dan santan.
5. Bila sudah berminyak dan pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan.
0 Response to "SAMBAL TUMIS UDANG PAH NOR"
Posting Komentar