RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

BAHAN-BAHAN:
5 ekor ikan kembung
1/2 cawan rempah kari ikan
1 sudu kecil halba campur
Setangkai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
4 cm halia (hiris)
Terung
Bendi
Tomato
1 labu bawang besar (hiris)

BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

CARA MEMASAK:
RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

1. Satukan rempah kari ikan dengan bahan kisar. Kemudian bancuh dengan air asam jawa

RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

2. Panaskan minyak, dan tumis bawang merah dan halia

RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

3. Masukkan juga daun kari dan halba campur

RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

4. Masukkan campur rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak

RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

5. Tuangkan santan, dan bubuhkan garam. Biarkan ia mendidih.
RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG

6. Masukkan sayuran dan ikan

0 Response to "RESEPI GULAI KARI IKAN KEMBUNG"

Posting Komentar